
Szkolenie pozwoli na zaprezentowanie podstawowych pojęć z zakresu odżywiania włączając informację o źródle i roli składników odżywczych, a także omawiając ich aspekt ilościowy i jakościowy.
Zostanie przeprowadzona analiza wytycznych żywieniowych w celu zrozumienia dlaczego « prawidłowa dieta » nie odznacza tego samego dla wszystkich.
Objaśnione będą patologie związane z odżywianiem w zakresie zarówno ich patofizjologii jak i podejścia zapobiegawczego.
Odkryjemy połączenia między dysfunkcjami osteopatycznymi a dietą.
Kurs podkreśli użyteczność włączenia do wywiadu osteopatycznego kilku, prostych pytań dotyczących sposobu odżywiania, co pozwoli zwiększyć skuteczność leczenia osteopatycznego.
Zostanie zaproponowane proste postępowanie mające na celu skorygowanie występujących najczęściej błędów żywieniowych.
Wreszcie zostaną przedstawione narzędzia kliniczne umożliwiające ocenę ilościową oraz skuteczny i prosty protokół postępowania pozwalający na połączenie kluczowych informacji zebranych podczas wywiadu z pacjentem w czasie konsultacji osteopatycznej.
Część praktyczna, wraz z prezentacją przypadków klinicznych oraz wykorzystaniem poznanych narzędzi pozwoli na lepsze przyswojenie informacji zdobytych na szkoleniu.
STUDIUM PRZYPADKU
WARSZTATY KLINICZNE : autoewaluacja
Wykorzystanie narzędzi klinicznych
Zajęcie się pacjentem pod kątem sposobu odżywiania
Valerie Namer jest doktorem medycyny i DES w endokrynologii i metabolice (Francja), a także ukończyła medycynę osteopatyczną w Osteopathic Center of Quebec (Montreal).
I edycja
FizjoSystem-Szkolenia
ul. Wita Stwosza 32/1
02-661, Warszawa