Zasady odżywiania w praktyce osteopatycznej

dr Valerie Namer D.O.

Szkolenie pozwoli na zaprezentowanie podstawowych pojęć z zakresu odżywiania włączając informację o źródle i roli składników odżywczych, a także omawiając ich aspekt ilościowy i jakościowy.

Zostanie przeprowadzona analiza wytycznych żywieniowych w celu zrozumienia dlaczego « prawidłowa dieta » nie odznacza tego samego dla wszystkich.

Objaśnione będą patologie związane z odżywianiem w zakresie zarówno ich patofizjologii jak i podejścia zapobiegawczego.

Odkryjemy połączenia między dysfunkcjami osteopatycznymi a dietą.

Kurs podkreśli użyteczność włączenia do wywiadu osteopatycznego kilku, prostych pytań dotyczących sposobu odżywiania, co pozwoli zwiększyć skuteczność leczenia osteopatycznego.

Zostanie zaproponowane proste postępowanie mające na celu skorygowanie występujących najczęściej błędów żywieniowych.

Wreszcie zostaną przedstawione narzędzia kliniczne umożliwiające ocenę ilościową oraz skuteczny i prosty protokół postępowania pozwalający na połączenie kluczowych informacji zebranych podczas wywiadu z pacjentem w czasie konsultacji osteopatycznej.

Część praktyczna, wraz z prezentacją przypadków klinicznych oraz wykorzystaniem poznanych narzędzi pozwoli na lepsze przyswojenie informacji zdobytych na szkoleniu.

Plan kursu

  • Przypomnienie anatomii i fizjologii układu trawiennego
  • Składniki odżywcze
  • Metabolizm i zapotrzebwanie energetyczne
  • Aspekt ilościowy
  • Porcje i grupy żyweniowe
  • Aspekt jakościowy
    • Makroelementy
    • Mikroelementy
  • Patologie związane z dietą
    • Niedobory
    • Zaburzenia metaboliczne
    • Nowotwory
    • Alergie i nietoleracje pokarmowe
    • Stany zapalne
    • Nadmierna przepuszczalność jelit
    • Oś mózg-jelita
    • Zaburzenia odżywiania
  • Osteopatia i dieta
    • Odżywianie w obszarze osteopatii

 

 

STUDIUM PRZYPADKU

    • Najczęściej występujące błędy żywieniowe
    • Analiza zwyczajów żywieniowych
    • Ocena objawów związanych z odżywianiem

 

WARSZTATY KLINICZNE : autoewaluacja

Wykorzystanie narzędzi klinicznych

    • Waga, BMI, obwody

Zajęcie się pacjentem pod kątem sposobu odżywiania

    • Korekcja podstawowych aspektów odżywiania
    • Składniki odżywcze zawierające i nie zawierające glutenu
    • Składniki odżywcze i indeks glikemiczny
    • Dieta
      • Czasowe rozłożenie posiłków i kolacji/przekąsek
      • Wielkość porcji
      • Kolacja/przekąski, śniadanie
    • Dzienniczek żywienia
    • Kwestionariusz żywieniowy

 

Szkolenie przeznaczone jest dla fizjoterapeutów, osteopatów, terapeutów manulanych, dietetyków, lekarzy i trenerów personalnych oraz studentów tych kierunków
Szkolenie składa sie z dwKurs będzie prowadzony w języku angielskim z konsekutywnym tłumaczeniem na język polski.

Instruktor

dr Valerie Namer D.O.

Valerie Namer jest doktorem medycyny i DES w endokrynologii i metabolice (Francja), a także ukończyła medycynę osteopatyczną w Osteopathic Center of Quebec (Montreal).

czytaj więcej

Cena

1650zł

Terminy

I edycja

  • 1-2.07.2019r.

Miejsce

FizjoSystem-Szkolenia

ul. Wita Stwosza 32/1

02-661, Warszawa

Zapisz się na kurs: